Video’s in de nieuwsbrief: voordelen, formaten en tips
Integreren en goed gebruiken van video’s in uw nieuwsbrief
Video’s winnen aan populariteit in online marketing. In social media, met name Facebook, geven ze gegarandeerd traffic en kunnen ze helpen het engagement te verhogen met de doelgroep.
Video maken namelijk een heel snelle en effectieve communicatie mogelijk met de doelgroep. Het is in staat een boodschap direct en persoonlijk overbrengen.
Maar hoe zit het met video in e-mailmarketing? Als we de voorspellingen moeten geloven, wordt het gebruik van video de nieuwe trend. Zullen video-nieuwsbrieven dankzij de stijging in bandbreedte en betere weergavemogelijkheden binnenkort de nieuwe standaard zijn? In dit artikel ontdekt u hoe u goede video nieuwsbrieven maakt.
De voordelen van video in nieuwsbrieven
Wat zijn precies de voordelen van video nieuwsbrieven en waarom kunt u overwegen om zelf video’s nieuwsbrieven te maken?
1. Attentie
Video’s krijgen gemakkelijk de aandacht. Het medium video is van nature spannend en actiever als pure tekst. Daarom is het effect van video e-mailmarketing waarschijnlijk hoger dan een standaard e-mail.
2. Tijdbesparend
Video’s kunnen door hun combinatie van bewegend beeld en gesproken tekst meerdere boodschappen tegelijkertijd overbrengen. Video is waarschijnlijk het snelste en omvangrijkste middel om snel en gedetailleerd naar grote groepen te communiceren.
3. Aantrekkelijk
Video’s gaan over het algemeen eerder viral. Ze laten bij de kijker een positieve indruk van het product en van de afzender van de video-nieuwsbrief achter.
Overzicht van formaten
Er zijn verschillende mogelijkheden om video’s in de nieuwsbrief te integreren. De meest voorkomende formaten zijn embedded video’s, statische afbeeldingen met links en GIF animaties.
Formaat | Kenmerk |
Embedded video | Direct af te spelen in de e-mail, maar wordt door slechts weinig e-mail clients ondersteund |
Statische afbeelding met link | Betrouwbaar, alleen ontvangers moeten dan wel de inbox verlaten |
GIF animaties | Wordt direct in de e-mail getoond, en door de meeste email clients ondersteund |
Diverse soorten nieuwsbrief video’s
Er zijn verschillende mogelijkheden om video’s in de nieuwsbrief te integreren. De meest voorkomende formaten zijn embedded video’s, statische afbeeldingen met links en geanimeerde GIF’s. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten videomarketing.
Embedded video’s in nieuwsbrieven
Wanneer men over video in nieuwsbrieven spreekt, denkt men vaak direct aan embedded video’s.
Dit is dan wel de meest directe manier, maar ook de moeilijkste. Embedded video’s worden namelijk door maar weinig email clients ondersteund. Daarom raden wij u af deze vorm te gebruiken. Het is praktisch omdat kijkers de inbox niet hoeven te verlaten, maar werkt dan alleen bij slechts enkele ontvangers.
Wanneer u hier toch voor kiest, zult u er rekening mee moeten houden hoe de video is embedded. Mensen zijn over het algemeen niet erg te spreken over een video in de nieuwsbrief die gelijk begint met afspelen middels Autoplay. Zorg er daarom voor dat er een mogelijkheid is voor de ontvanger, om zelf de video te starten door middel van bijvoorbeeld een button.
Statische afbeelding met link
Statische afbeeldingen die linken naar een video worden waarschijnlijk het meest gebruikt. Er wordt hierbij een screenshot (still van de video) in de nieuwsbrief geïntegreerd. Dit beeld kan neutraal zijn of in de stijl van de video-player, met een afspeelknop of call-to-action-button (bijvoorbeeld ‘Video afspelen’).
Met een klik op de afbeelding wordt de ontvanger naar een andere pagina geleid, waar de video automatisch (Autoplay) of door middel van een klik op de afspeelknop wordt afgespeeld. In het laatste geval komt de ontvanger op een speciale landing page terecht of direct in een video-portal zoals Youtube, Vimeo of Facebook.
Het grootste voordeel van dit formaat is dat de kans het grootst is dat de video correct wordt weergegeven. Er zijn minimale weergave-problemen. In de meeste email clients wordt de video geladen. Let er wel op dat de landing page ook op mobiele eindapparaten goed weergegeven wordt, omdat tegenwoordig e-mails steeds vaker op smartphones geopend worden. Het nadeel van dit formaat is dat de video niet direct in de e-mail getoond wordt. De ontvanger zal dan de e-mail verlaten om de video te kunnen bekijken. De kans wordt daarmee groter dat hij of zij niet nog een keer de e-mail opent. De landingpage zal daarom bij de e-mail moeten passen en de ontvanger activeren.
Geanimeerde GIF’s in e-mail
Geanimeerde GIF’s zijn een van de weinige mogelijkheden om bewegende beelden direct in de e-mail betrouwbaar weer te geven. De GIF’s worden door de meeste email clients ondersteund en zijn aan te bevelen te gebruiken. Diverse studies tonen aan dat GIF’s en e-mail de omzet verhogen.
Middels GIF geïntegreerde video’s in de nieuwsbrief worden direct afgespeeld en tegelijkertijd dynamisch geladen. Ze zijn een goede aanvulling op de boodschap van de e-mail. Het grote nadeel is dat zij geen geluid bevatten. Toch bereiken GIF animaties hogere klikratio’s en een meer interactie. Let wel op de grootte van de GIF. Wanneer het bestand te groot is, kan het in het ergste geval tot een spammelding leiden.
Er kunnen verschillende formaten gebruikt worden om geanimeerde afbeeldingen in de nieuwsbrief te voegen. Naast de e-mail GIF is ook PNG mogelijk. Maar GIF’s zijn over het algemeen het meest geschikt voor animatie omdat PNG’s transparante delen bevatten kan.
Populair de laatste tijd zijn de zogenaamde cinemagraphs. Dit zijn deels geanimeerde foto’s, waarbij de bewegingen nauwelijks opvallen. De dromerige eigenschap van de cinemagraphs zijn ideaal om de aandacht van de ontvanger te trekken.
Voorbeeld van Flixel.com
Video gezien – en dan?
De aandacht die video’s trekken moet men natuurlijk benutten. Bedenk vooraf goed wat u wilt dat de ontvanger doen (bijvoorbeeld een product op uw website kopen) en of een video überhaupt hierbij kan helpen.
Bepalend voor video’s in nieuwsbrieven is de Call-to-Action. Deze moet kort maar krachtig zijn. Het is belangrijk deze above-the-fold te plaatsen. Een alternatief is de Call-To-Action direct in de video te integreren. De gewenste actie moet daarin dan precies worden beschreven – bv: ‘Bekijk nieuwe sneakers’ in plaats van ‘Klik hier’. Dit is belangrijk voor uw videomarketing.
Geven video’s garantie voor succes in e-mailmarketing?
Video’s hebben potentie – ook in e-mailmarketing. Maar ze geven niet instant garantie voor succes. Net zoals alle inhoud moeten video’s een meerwaarde zijn voor de nieuwsbrief. Ze moeten relevant zijn voor de ontvangers. Wanneer u kiest voor het gebruik van video in uw nieuwsbrief, bedenk dan even het volgende: moet het een totale video zijn of is een korte clip genoeg? Als het om een totale video gaat, naar welke landing page moet de ontvanger dan worden geleid en wat voor informatie kan hij of zij daar vinden? Kiest u voor een korte clip, dan is een GIF waarschijnlijk geschikt. Of misschien wel een cinemagraph.
Probeer het een keer uit en ervaar zelf wat het beste bij uw e-mailmarketing past!
Het is een kwestie van tijd maar deze trend zal zeker door zetten ook 3d zal zijn weg vinden.
Peter de Vries