Waarom e-mail spam erger is dan nieuwsbrief afmeldingen
Nieuwsbrief afmelding versus een e-mail spam vermelding
Wat is erger, een lezer die zich van uw nieuwsbrief afmeldt of het feit dat uw e-mail als spam gemarkeerd wordt?
Wij kiezen voor de laatste optie.
In de onderstaande afbeelding ziet u een screenshot van de iOS e-mail app. E-mails die in bulk worden verzonden en worden gemarkeerd als commercieel, kunnen zo in de inbox van de ontvanger terecht komen. Dit maakt het afmelden van een nieuwsbrief zeer eenvoudig en is uiteraard niet in het voordeel van e-mailmarketeers.
Echter, niet gevreesd. Afmeldingen zijn niet uw grootste vijand. Natuurlijk is een grote e-maillijst een droom van iedere marketeer, maar afmeldingen kunnen ook betekenen dat u een meer nauwkeurigere ontvangersgroep overhoudt. Klanten die echt geïnteresseerd zijn in uw bedrijf en tot een aankoop kunnen worden verleidt.
Waar u zich echt zorgen om moet maken in e-mailmarketing is spam. In dit artikel gaan we dieper in om het voordeel van nieuwsbrief afmeldingen en waarom u zich meer zorgen om nieuwsbrief spam moet maken.
Afmeldingen hebben geen invloed op de afleverratio
Wanneer ontvangers zich afmelden voor de nieuwsbrief betekent dit niet dat de afleverratio hierdoor minder wordt. Bij e-mail spam is dit echter wel het geval. Sterker nog, een hoge spamratio kan een grote invloed hebben op de afleverratio.
In het geval dat ontvangers lastig de afmeldlink in uw nieuwsbrief kunnen vinden, is de kans groot dat ze eenvoudigweg de button “Markeer als spam” aanklikken. Dit is wat u te allen tijde wilt vermijden.
Wanneer u veel spambeoordelingen ontvangt, doet u er goed aan om de verzendfrequentie te verlagen. Hoe meer spamklachten, hoe groter de kans dat u als spamverzender wordt gekenmerkt en door spamfilters geblokkeerd wordt.
Maak het afmelden voor de nieuwsbrief eenvoudig
Veel ontvangers hebben de neiging om een e-mail als spam te markeren zodra het afmeldproces te gecompliceerd is. Sommige bedrijven geloven erin dat wanneer het afmeldproces lastig is, de ontvangers uiteindelijk opgeven en in hun e-maillijst vermeldt blijven. Deze strategie is echter een drama voor beide partijen.
Zo zorgt u voor een soepel afmeldproces.
- De afmeldlink moet goed zichtbaar zijn in de e-mail. Veel marketeers plaatsen de link in de nieuwsbrief footer, hoewel het ook raadzaam is om een tweede afmeldlink op een andere plaats te integreren wanneer u bijvoorbeeld een re-engagement e-mail verzendt.
- Het nieuwsbrief afmeldproces moet niet meer dan twee kliks in beslag nemen. In het meest ideale geval is het proces met slechts één klik afgerond. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om de ontvanger voor slechts één nieuwsbrief af te melden in plaats van alle nieuwsbrieven, kan deze strategie ook een nadelige werking hebben. U kunt het beste de ontvanger de vrijheid geven om dit zelf te bepalen.
- Vraag uw ontvangers niet om eerst in te loggen voordat de persoon zich kan afmelden.
De grootte van uw ontvangerslijst hierdoor afnemen, maar het voordeel van een specifiekere e-maillijst is dat uw ontvangers meer interactie met uw nieuwsbrief vertonen. Diegene die niet echt geïnteresseerd zijn hebben zich namelijk al afgemeld. U voorkomt met een nauwkeurigere ontvangerslijst ook e-mail spamklachten.
Minder ontvangers betekent meer echte interactie
Oke, u heeft nu dus minder contacten op uw e-maillijst. Wat nu? Dit werkt in uw voordeel. Focus op ambassadeurs van uw merk. Maak een nieuwe groep voor de meest actieve gebruikers en steek extra moeite in het opbouwen van een relatie met diegenen die graag uw nieuwsbrief ontvangen. Zodra ontvangers het gevoel hebben dat ze een speciale behandeling krijgen, zullen ze nog meer worden voortbewogen om uw nieuwsbrieven te delen.
Maak gebruik van re-engagement campagnes
Ongeacht hoeveel nieuwsbrief afmeldingen u ontvangt, sommige mensen zullen niet de moeite nemen om zich af te melden, maar tonen tegelijkertijd ook geen interactie met uw nieuwsbrieven. Om deze ontvangers terug te winnen kunt u een re-engagement nieuwsbrief campagne oprichten. De ontvangers zijn immers voor een reden op uw nieuwsbrief geabonneerd. Er is zeker nog hoop!
Er kunnen veel redenen zijn waarom deze ontvangers besloten om te stoppen met lezen van uw e-mails. Zo is bijvoorbeeld de communicatie frequentie niet duidelijk en krijgen ze meer e-mails dan verwacht, waardoor ze niet voldoende tijd hebben om deze allemaal te lezen. In ieder geval is het handiger en gunstiger om een re-engagement campagne op te zetten om interactie te stimuleren, dan om nieuwe nieuwsbriefabonnees te winnen.
Allereerst moet u erachter komen welke gebruikers de moeite waard zijn om aan deze campagne mee te doen. Daarom is het raadzaam om de periode van inactiviteit en een gebrek aan betrokkenheid te definiëren. Dit verschilt afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de branche waarin u werkzaam bent. Hier zijn enkele punten die u nodig heeft om dit te overwegen:
- Nieuwsbrief abonnee gedrag: Allereerst moet u zich afvragen hoeveel interactie uw lezers met uw nieuwsbrief vertonen. Het antwoord op deze vraag helpt u om te bepalen met wie u in contact moet komen. Hierbij helpen de statistieken van vorige e-mails. Controleer of ontvangers uw e-mails überhaupt willen openen. Wanneer ze niet betrokken zijn of uw website al langer niet hebben bezocht, hebben ze waarschijnlijk hun interesse verloren. Een goede reden om ze terug te winnen met een re-engagement campagne.
- Stuur frequent e-mails: Om erachter te komen wat de duur van de inactiviteit is om een re-engagement campagne te kunnen starten, kunt u de verzendfrequentie in acht nemen. Wanneer u dagelijks nieuwsbrieven verzendt, doet u er goed aan om minder frequent e-mails te verzenden. Stuurt u daarentegen maandelijks een e-mail, dan kan een wekelijkse e-mail in uw voordeel werken.
- Customer lifecycle: Hoe vaak surft iemand naar uw website om een van uw producten te kopen? Ook het antwoord op deze vraag helpt u om tot een goede strategie te komen.
Hier kunt u meer in detail lezen hoe u een succesvolle re-engagement campagne opzet.
Vergeet echter niet dat sommige personen zelfs niet na een re-engagement campagne meer interactie met uw e-mails zullen vertonen, ondanks uw beste inspanningen.
Experimenteer met klantsegmentatie
U heeft besloten om een re-engagement campagne op te zetten en weet nu precies wie nog steeds met u verder wil en voor wie het einde verhaal is. Het is dan een goede zet om speciale ontvangerssegmenten op te zetten voor eenmaal vervallen abonnees en deze in de toekomst relevante en op maat gemaakte nieuwsbrieven te sturen.
Hiervoor kunt u hun aankoophistorie en voorgaande gedrag gebruiken. Wat staat er op hun verlanglijst? Hebben de ontvangers een neiging om specifieke producten te kopen? Gebruik al deze informatie om gesegmenteerde campagnes te maken en waardevolle e-mails te verzenden.
Heeft u deze gegevens niet voorhanden? Geen probleem! Voel u vrij om een korte enquête te maken of vraag het rechtstreeks na bij uw contacten. Laat het aan de klant over om te beslissen wat nieuwsbrieven ze graag zouden willen ontvangen.